Undvika spelmissbruk

Ingen blir spelberoende om de inte har upplevt känslan av att vinna. Det är efter vinsten som en strävan, eller till och med en besatthet, uppstår där man återigen vill känna den eufori det innebär att plötsligt dra in en betydelsefull summa pengar utan minsta ansträngning. Beroendet uppstår i jakten på denna svårfångna dröm, för det ska man göra klart för sig själv så snabbt som möjligt, att spelbolagen är de stora vinnarna i spelbranschen och statistiken visar att det är långt mycket större risk att man blir spelberoende än det är att man blir miljonär på sitt spelande.

Berätta!

Så fort man känner att man börjar mista kontrollen över sitt spelande, när nöjet över att spela har övergått till att kännas som ett behov eller skapar oro de stunder man inte spelar, berätta detta för någon du kan lita på! Det är ett mycket viktigt och effektivt steg i att undvika ett allvarligt spelmissbruk. Genom att berätta om sitt problem i ett tidigt skede kan man bara genom att få höra ett varningens ord komma på sundare tankar och beteendemönster.

Har man redan satt sig i klistret med lån, lögner och kanske till och med stölder som resultat så kan det kännas fruktansvärt svårt att berätta för en nära stående person, och då kan det vara lämpligare att direkt söka sig till en hjälporganisation för stöd.

Kontroll och gränser

För att undvika att utveckla ett spelberoende, som faktiskt drabbar en mycket enklare och snabbare än man från början tror, så är det bra att redan från allra första början bestämma sig för vilka gränser man vill ha, både ekonomiska och tidsmässiga. Kanske vill man lägga 50 kronor, 100 kronor eller 1000 kronor i veckan på spelande, det får man själv avgöra baserat på ens ekonomi och intresse för spel. Summan ska i alla fall finnas på kontot när alla nödvändiga saker som räkningar och mat och dylikt har betalats.

Tiden man lägger på sitt spelande är också en mycket viktig faktor, för många fastnar idag i dator- och TV-spelsberoenden som inte har särskilt mycket med pengar att göra. Ett datorspelsberoende kan dock förstöra ens ambition att arbeta, studera eller upprätthålla sunda relationer med personer i ens närhet, så en tidsgräns på 1, 2 eller 3 timmar per dag, beroende på hur ens liv ser ut i övrigt, är mycket effektiv hjälp.