Olika typer av spelmissbruk

Hasardspel och betting

Det vanligaste spelmissbruket ur ett historiskt perspektiv är utan tvekan beroende och missbruk av hasardspel där det är pengar som ofta har varit den grundläggande drivkraften. Det började i spelhusens rökiga och lättjefulla rum där karlar samlades för att testa sin lycka i spelens värld. Satsade man lite för mycket någon gång blev det snart väldigt viktigt att ”vinna tillbaka” och de får gånger som det konceptet lyckades så sattes rouletthjulet oftast åter i spinn kort efteråt, för man hade ju turen på sin sida!

När det gäller betting är det också viktigt med självdisciplin, särskilt om man ägnar sig åt den nya sortens livebetting där ändringar i ens vad kan göras när som helst, även under pågående matcher och tävlingar. Vid sportsbetting känner man sig i regel övertygad om vilket lag/spelare som är det bästa och vinsten känns lättare att fånga. Är man väldigt insatt har detta möjligtvis en grad av sanning i sig, men faktum kvarstår att det är just spelbolagen som vinner mest på att folk spelar.

Dator- och TV-spel

Datorspelsberoende fungerar på många sätt på samma vis som hasardspelsberoende, skillnaden är att man som datorspelare oftast inte sysslar med pengar, utan med utpräglad underhållning. Man går in i ett spel som om det vore ens verkliga liv och för många som fastnar i ett datorspelsberoende fyller datorspelen en intensivare och mer upplevelserik roll i ens liv än vad vardagen gör. Kanske har man press på sig att klara av saker man inte finner något intresse i, som studier eller ett tråkigt arbete, och kanske har man inget rikt socialt liv utanför datorspelsvärlden. Då blir spelen en tillflyktsort och ett beroende av denna värld skapas väldigt lätt.

Datorspel introduceras idag ofta i väldigt ung ålder och missbrukarna är inte sällan ungdomar eller till och med barn som inte har fått tillräckligt tydliga gränser från sina föräldrar. Som förälder är det viktigt att se till att barnet har ett socialt liv utanför datorn och att barnet mår bra i skola och bland vänner, då minskar risken att han eller hon utvecklar ett svårt beroende.